©2017 Balassabor Kft.

  • White Instagram Icon
  • facebook
  • twitter
  • generic-social-link

A BIRTOK

Borászatom filozófiája: az évjárat adta lehetőségek teljes kihasználása a lehető legmagasabb minőség elérésére, kézműves borászati módszerek alkalmazásával, és ezen keresztül a termőhely, dűlő, adottságainak bemutatása.

Tokaj-hegyalja csodálatosan változatos, mind szőlőfajtáit (Furmint, Hárslevelű, Sárga muskotály, Zéta), mind pedig geológiai adottságait tekintve, ezért a legmagasabb minőség keresése hosszadalmas folyamat, amelyben alapvető a legkiválóbb minőségű szőlő megtermelése. Ez csak őszinte és szigorú szőlőtermesztési technológiával érhető el. Mindig az évjárat és a terület adottságaihoz alkalmazkodom.

Minden évjáratban csak annyi bor készül, amennyi abban az évben tökéletes lehet. A sorszámozott palackokba alapvetően száraz borok, megfelelő évjáratokban pedig késői szüretelésű, töppedt szőlőből készült borok, borkülönlegességek kerülnek.

Múlt, jelen és jövő

BEMUTATKOZÁS

A borász

1999 nyarán cseppentem bele a borok világába egy véletlen folytán, és nagyon úgy tűnik, hogy maradni fogok ...

Szerencsém volt, kiváló borász mellett dolgozhattam, aki rögtön megszerettette velem a borok megalkotásának, születésének megfoghatatlan légkörét. Az olvadó méhviasz, az erjedő must, a borral teli pince illata az első pillanattól mély nyomot hagyott bennem. Nagyon sok megismerést, tapasztalatot kellett magamba zárnom, hiszen minden évjárat új kihívás, új lecke, amit meg kell próbálnunk a megfelelő irányba, a legmagasabb minőség felé terelgetni, tökéletesen megoldani. Ez volt munkám célja: hogy megtaláljuk a tökéletes irányt.

Aztán ahogy múlt az idő, egyre erősödött az elhatározás, hogy saját gondolataimat is megfogalmazhassam, és ezek a gondolatok, palackba zárva, másoknak is megnyílhassanak. 2005-ben kezdődött és évről évre jobban tetszett az alkotás folyamata.

A pincészetet 2005-ben alapította Balassa István borász. A 8,7 hektáros terület 10 dűlőjén 23 parcella helyezkedik el Tokaj, Tarcal és Mád környékén.