Donáth (Tokaj)

Történet

A Tokaj és Tarcal között elterülő történelmi Mézesmál szőlőhegy szerves részét képezte a múltban. Nevét a tokaji illetőségű nemesi Donáth család után kapta, amelynek tagjai a mezőváros határában birtokoltak szőlőket. E család neve egyébként már az első ismert, 1564. évi tokaji uradalmi összeírás során előfordul, mint adófizető és szőlőbirtokos nemesi család. Ennek ellenére első ismert említése viszonylag későn az 1635. évben történt. Ekkor szinte kizárólagos birtokosa a Csáky főúri család volt. Nagy valószínűséggel a Donáth család örököseitől vásárolták meg a szőlőt a 16−17. század fordulóján. Ezenfelül számos köznemesi família is birtokolt ott szőlőt a Donáthon. E köznemesi birtokosok közül a legjelentősebb Nagy és a Veres nemesi család volt.

Emellett még tekintélyes szőlőbirtokkal rendelkezett a tokaji református prédikátorság is. A Wesselényi összeesküvés bukása után e köznemesi szőlőket az udvar elkobozta, majd 1674-ben a hozzájuk lojális nemeseknek adományozta. Így kerültek a Donáthra szőlőbirtokosként a Dessewffy és a Holló arisztokrata családok. Viszont a Csáky família továbbra is zavartalanul birtokolta szőlőit a Donáthon egészen az újkorig, mondhatni a Donáth legnagyobb birtokosai továbbra is ők maradtak az újkorig.

Fajták: Furmint
Tengerszint feletti magasság: 106-134 m
Kitettség: KDK
Összes terület: 0,13 ha
Telepítés: 1960-2017

A tokaji Nagy kopasz hegy délkeleti oldalán található dűlő. Erre a termőhelyre a lösz jellemző, ami igen vastagon 2-10m rátelepedik az alatta rejtőző dácit-piroxén dácit alapkőzetre. Így ezen a termőhelyen,  a lösz hatását tudjuk majd megjeleníteni az innen készült furmintban.
Jelenleg a terület felújítás alatt van, 1960-as tőkék, valamint 2013-tól folyamatosan telepített tőkék fogják adni a kb. 500-550 tőkés állományt.

©2017 Balassabor Kft.

  • White Instagram Icon
  • facebook
  • twitter
  • generic-social-link